Bada på Härnösands Simhall

Vår simhall erbjuder möjligheter till bad, lek, motion och rekreation. Bada och simma i lilla äventyrslandet, mellanbassängen eller 25-metersbassängen med hopptorn. Eller unna dig en stund på härliga Stillery Spa & Relax med bastu på takterrassen.

Aufguss bastu

""

Stora bassängen

Bassängen är en 25-metersbassäng med sju banor, en vattenrutschbana, 5-meters hopptorn, 1- och 3-meterstrampolin. Bassängbotten är sluttande , den grunda sidan är 1,1 meter djup och den djupa delen är 3,9 meter djup.

Bassängen är idealisk för motionssimning och vattenträning, men har även öppet för lek med flytleksaker och flottar på fem av banorna emellanåt.
Här är vattnet 27 grader.Barn som badar

Mellanbassängen

Bassängen används till simskolor av olika typer, babysim, vattenlek för de yngre, vattenyoga. Det finns en liten rutschkana. Här är vattnet 32 grader, när vi har babysim höjer vi temperaturen till 34 grader.Äventyrsland för de små barnen

Plasken – ett äventyrsland för de små badarna

Här finns tre olika bassänger med varierande djup, små vattenfall, en grotta, båtbrygga och en kungatron. Allt i en fantastisk vacker miljö med gott om bord och sittplatser.

Här är vattnet 34 grader, en idealisk temperatur för små barn. I denna bassäng låter vi barn med målsman bada. Simkunniga hänvisas till de andra bassängerna.Vi öppnar hopptornet på söndagar!

Söndagar kl 12:00 – 14:30 har vi hopptornet öppet. Under denna tid kan man ej motionssimma.

För tillfället har restaurangen på simhallen stängt. Ni är välkommen att ta med eget fika, det finns micro ifall ni vill värma mat.

Aufguss

Vad är en Aufguss?

Ordet Aufguss är tyskt och betyder ungefär hälla på. Det är en centraleuropeisk bastutradition där eteriska oljor hälls på bastustenarna för att skapa njutbar ånga med positiva hälsoeffekter. En bastuvärd viftar på speciella sätt med handduk för att fördela dofterna och skapa heta vindar i bastun. Aufguss är en upplevelse som berör alla sinnen och ger fantastiska effekter för välmående.

Varje sittning är c:a 10 – 20 minuter lång och innehåller normalt sex olika dofter med en paus i mitten. I pausen går vi ut ur bastun och gästerna smörjer in sig med lika hjälpare, exempelvis bastuliniment, saltpeeling, honung och kallvatten. Sittningarna är meditativa och avnjuts i tystnad med bakgrundsmusik. Teman och dofter varierar.

Aufguss håller vi i Stillery Spa & Relax, förbokning krävs. Tänk på att dricka ordentligt med vatten både före och efter. Kom i god tid! Har en bastusittning startat får man vänta tills nästa sittning detta på grund av att upplevelsen försämras av spring i dörren. Vi bastar med badkläder och sitter på handduk. Ingen Aufguss utan handduk.

Hur går det till?

Bastuvärden välkomnar deltagarna in i bastun. Bastuvärden viftar in friskluft i bastun. Bastudofter droppas i en kallvattenfylld skopa, detta hälls sedan över de heta bastu stenarna. Det bildas ett ångmoln som stiger upp mot taket. Med en speciell viftteknik med bastuhandduk skapar bastuvärden angenäma varma vindar i bastun. I Härnösands Simhalls Aufguss används tre olika dofter med viftningar efter varje doft. Därefter är det paus och alla går ut ur bastun. I pausen använder man sig av olika hjälpmedlen enligt ovan. Efter pausen återgår alla till bastun, därefter följer tre nya dofter för att förstärka hjälpmedlens effekter. Sittningarna sker förutom låg avkopplande musik, i tystnad för att ge bästa lugn och harmoni. Glöm all stress och koppla av.

Positiva effekter:

Vid Aufguss höjs temperaturen för huden så att sjukdomsorsakande mikrober dör. Eftersom hudens porer vidgas rengörs huden på djupet.

 • Värmen och kylan får blodkärlen i huden att vidga och dra ihop sig, vilket tränar upp dessa.
 • Varmluft rengör luftvägarna från mikroorganismer och förbättrar blodtillförseln
 • Olika bastudofter verkar antingen stimulerande eller lugnande
 • Om man bastar minst en gång i veckan drabbas man mer sällan av förkylningar och virusinfektioner
 • Lindrar reumatisk värk i nacken och ryggen
 • Aufguss påverkar det centrala nervsystemet, välmående ökar
 • Aufguss tillför lyckohormonerna endorphin och serotin

Information:

Öppettider och priser

Anmälan

Aufguss för barn

På familjedagarna krävs ingen förbokning. Vi prioriterar barnen, men om det finns plats är alla välkomna!

Vår barnaufguss hålls på söndagar eller andra familjedagar. Varje sittning är fristående och innehåller vanligtvis fyra dofter med paus i mitten. Vi använder kallvatten på ett lekfullt sätt och avslutar ibland med isglass. Dofter och värme är anpassad för barn. Barn under nio år ska ha med målsman.

Vi växlar normalt mellan Panoramabastun ute på terrassen, med magnifik utsikt över Södra Sundet och den lite mer täta Finska bastun inne på Stillery Spa & Relax, med närhet till kallvattenpool och ångbastu.

Information:

Öppettider och priser

Bra att veta om Aufguss

Kom ihåg!

 • Ta med en stor badhandduk att sitta på i bastun.
 • Ingen handduk ingen Aufguss.
 • Vi bastar med badkläder på.
 • Duscha och tvätta dig med tvål innan du bastar.
 • Drick vatten både före och efter bastun.

Vill du boka en privatsittning

Telefon: 0611-12 000

E-post: reception@harnosandssimhall.se